понеделник, 8 март 2010 г.

Двадесет рая, които искам да посетя - Тайланд




7. Тайланд - Земята На Свободните Хора







Кралство Тайланд е държава в Югоизточна Азия, която граничи с Лаос и Камбоджа на изток, с Тайландския залив и Малайзия на юг и с Андаманско море и Мианмар на запад. Тайланд ("Земята на свободните") заема част от полуостровите Индокитай и Малака. Бреговата линия с Индийския океан (Андаманско море) и с Тайландския (Сиамски) залив на Южнокитайско море е с обща дължина 2613км. Тайланд притежава и голям брой малки живописни острови и красиви плажове, които са важни туристически дестинации.







1. Пукет е една от петте най-предпочитани световни туристически дестинации. Островът е една от южните провинции на Тайланд. Тук има и международно летище. Името Пукет най-вероятно идва от малайската дума за планина или хълм, защото островът изглежда като планина отдалече.

Старото име на Пукет е Таланг и означава морски нос.
Пукет е най-големият остро в страната и се намира в Андаманско море близо до южен Тайланд. Островът е предимно планински. Най-високата точка обаче е едва на 529м. над морското равнище.

Сред най-известните туристически зони на Пукет е Патонг Бийч на западния бряг. До там се стига лесно, а пясъчната ивица е широка и дълга. В Патонг е съсредоточена голяма част от нощния живот и туристическите пазари на острова. На тайландски Патонг означава "гора пълна с листа от банани".
Други известни плажове има на юг от Патонг. Такива са Карон, Ката, Ката Нои, а около най-южната точка на острова е Най Харн. Известният Бангтао Бийч е в северната част на острова. Около Пукет има много коралови острови, като всички са подходящи за гмуркане. Остров Пукет предлага луксозни хотели, които предлагат отлични условия за незабравима почивка.





2. Фифи (Пи Пи, Phi Phi)разполага с два острова: Ко Фифи Дон и Ко Фифи Ле. По-големият, Ко Фифи Дон е приютил няколко добри ресторанта, барове и кафенета. Доста е натоварен от ноември до януари, защото през това време небето е синьо, водата е спокойна и въздухът е най-сух.

Много известен е заливът Мая бей, който се намира на Ко Фифи Ле, заради филма "Плажа" с участието на Леонардо Ди Каприо. Плажът на Мая бей е един от най-красивите в света.








3. В последно време Тайланд се превърна в една от най-екзотичните дестинации за туристите. Гостите посещават красивите курорти на островите, но остават смаяни от дневното спокойствие и кипящия нощен живот на третия по големина остров Ко Самуи. Екзотичните плажове, невероятните пейзажи, съчетани с богата история и култура, придават на острова неповторим чар.


Ко Самуи е третият по големина остров в Тайланд. Той е известен като "Кокосовият остров". Ко Самуи има 15 вековна история и е основан от рибари, дошли от Малайзия и южен Китай. Местното население се занимава предимно с туризъм, отглеждане на кокос и производство на гума.

Един от най-известните и посещавани плажове от туристите на острова е Chaweng. Chaweng е мястото, където се случва всичко. Този участък на достъпните за туристите магазини предлага всичко - от дрехи, аксесоари и бижутерия, до ръчно изработени предмети, музика и електроника. Ако предпочитате местните марки, излезте от този център. За нещо по-местно, пробвайте пазара Laem Din за свежи плодове и зеленчуци и за някои дребни предмети.
Сред другите забележителности е прочутата градина на пеперудите, която се намира в южната част на острова. Най-голямата архитектурна и културна забележителност на острова е 12-метровата златна статуя на Буда.


Интересна за туристите е и тайната градина на Буда, скрита зад високи хълмове и водопади. Там могат да се намерят изваяни фигури и храмове, изградени само от един човек в продължение на повече от 20 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар