сряда, 17 март 2010 г.

Двадесет рая, които искам да посетя - №10 Бора Бора

Ако трябва да наредя първите 3 райски места,
които са най-привлекателни според моите представи,
със сигурност ще присъства Перлата на
Полинезия - Бора Бора наравно или веднага след
Малдивите и Сейшелите.
Такава е моята подредба,
поне на този етап от създаването
на тази поредица...
Хайде с мен... на Бора Бора...







10. Бора Бора - Перлата на Полинезия






Бора Бора (на френски Bora Bora) е малък остров от архипелага Дружествени острови на Френска Полинезия, заобиколен от лагуна и риф. В центъра му е разположен застинал вулкан. Най-високата му точка е 727 метра, а площта му е 29 квадратни километра. По данни от преброяването през август 2007 г. жителите му са 8 880 души.


Първите заселници полинезийци идват на острова през 4 век. Европейците стъпват на него през 1722 г. През 1842 г. става протекторат на Франция. По време на Втората световна война американците го превръщат в стратегическа военна база. Макар че е официално закрита на 2 юни 1946 г., много американци толкова харесват острова, че остават на него.



Бора Бора - най-митичният от всички острови в Пасифика, "перлата на Полинезия", както го наричат, е същинска земя на мечтите. Двете високи планини Отеману (722 м.) и Пахия доминират централната му част, а щедрата ръка на природата е избрала за финал на острова лагуна с кристално чиста вода и несравнима красота, заобиколена от наниз от идилични малки островчета. На един от тях - Motu Mute-се намира летището, което е на 20 минути с лодка до главното селище -Вайтапе, а другите са приютили множество луксозни хотели. Изключение прави Toopua muto, на който се намира хълм, висок няколко хиляди метра.Повечето от местните храмове - храмовете (Марае) са били разрушени през миналия век от английските мисионери и сегa са останали само руини, открити при археологически разкопки.



Бора Бора е и любимо място на младоженците и романтиците. Какво ги съблазнява - тучни, тропични хълмове и долини с разцъфнал хибискус, докато обраслите с палми мотуси (малки островчета) обгръщат лагуната като изящна огърлица. Белопясъчните до съвършенство плажове постепенно отстъпват територията си на изумрудените води, където риби, във вариации от всевъзможни цветове, дават живот на кораловите градини. Толкова много е изписано за Бора Бора и въпреки всичко е трудно да се открият точните думи, които да обяснят магията, която струи от този остров.




Гледан отгоре, Бора Бора е описван като истинско бижу -"малък изумруд, обгърнат в тюркоаз и за завършек, обграден от огърлица от блестящи перли". Островът обаче е толкова малък, че може да бъде обиколен с кола за около час. Лагуната е три пъти, колкото площта на сушата и примамва с прелюдията от синьото и тюркоаза на кристално чистите си води. В югоизточната част се намира Кораловата градина - естествен подводен парк, където може да се види огромно разнообразие от риби и корали. Покрай Пойнт Матира се намира област, където големите и грациозни скатове Манта, наричани още морски дяволи, се събират и могат да бъдат наблюдавани от туристите. Други видове скатове -като петнистите и сивите- обичат да бъдат хранени от туристите. В самото начало на разходката ви посрещат отборите на "Бялата долина" от сиви акули и баракуди, пресъздавайки един безкраен подводен балет.


Бора Бора предлага голямо разнообразие от възможности за забавление на своите посетители, една от най- популярните, от които, е храненето на акули. Туристите придружават местните водолази и наблюдават как хранят акулите -абсолютно безопасно и вдигащо адреналина преживяване. Тук може да изпробвате на практика цялото многообразие от водни спортове -гмуркане, плуване, плаване с лодка, джет или каране на кану.




Бора Бора е едно от онези места толкова красиви и приказни, че ако го видите наистина, ще ви изглежда като вълшебен блян. Блюбването е неизбежно и моментално.



Ако решите наистина да пътувате до там някой щастлив прекрасен ден, тогава няма нужда да се притеснявате за настаняването си. Можете да изберете удобството и комфорта на хотелската стая или екзотиката и уникалността на бунгалата над водата. Ако искате да имате плаж в близост, сладководен басейн, ресторант, предлагащ местни деликатеси, тогава изберете хотела, но ви препоръчвам да опитате нещо толкова несравнимо, незабравимо и диво, като бунгало насред водната шир.









Ако сте авантюристи по душа, имате възможност да отидете с обучени водолази да храните акули. Островът предлага и много други организирани круизи. Ако пък изпитвате страх от това акули да ви лавират в краката въпреки че е контролирано и напълно безопасно, тогава можете да отидете на поплувате с делфини.



Можете да наемете лодка и да направите обиколка в изключително красивата и богата на морски живот лагуна. Предлагат се също и автомобили под наем, с които бихте могли за един час да разгледате богатата природа на острова.




Бора Бора предлага огромно разнообразие от подводни забележителности, а за да ги разгледате, е необходимо да изберете фирма, която предлага услугата гмуркане.
А какво ще кажете за въздушна гледна точка? Можете да наемете звукоизолиран хеликоптер за обиколка, а гледката, която ще ви се разкрие, е наистина спираща дъха. Ще се насладите на пейзажа, който ще ви разкрие зелени долини, тропически планини с буйна растителност, реки и езера. Вземете си и фотоапарата.
Интересен факт за Бора Бора е, че на острова няма змии. Единствено могат да ви притесняват комари и мухи, но и това си има своето решение.
Също така можете да се отдадете на риболов, като наемете местни хора, които да ви заведат на организирана екскурзия за това.
Има организирани и екскурзии с яхта - осъществяват се круизи до съседни острови. По време на круиза може да се гмуркате с екипировка, да карате водни ски, уиндсърф и много други.
Предлагат се и шопинг турове до Папаете, където можете да се сдобиете с уникални ръчно изработени сувенири, черни перли, екзотични платове и дрехи и др.




На Бора Бора можете да откриете отлични ресторанти, предлагащи най-хубавото от френската кухня, както и местни деликатеси, приготвени и поднесени по най-добрия начин.
Хотелите предлагат истински разкош за посетителите си, а и достатъчно на брой други услуги като спа и др., които да ви разтопят от удоволствие.




Не случайно Бора Бора е считано за едно от най-романтичните кътчета на Земята. Залезите, които можете да видите, само потвърждават това твърдение.




Няма коментари:

Публикуване на коментар