неделя, 21 март 2010 г.

Двадесет рая, които искам да посетя - Аруба







13. Аруба - Карибската Перла








Аруба е остров в Карибско море, разположен северно от крайбрежието на Венецуела. Той е нидерландско владение с автономен статут. Площта му е 193 кв. км., бреговата линия - 68,5 км., климатът е сух тропичен с леки сезонни вариации, ландшафтите са формирани предимно от ксерофитни съобщества, релефът е равнинен - най-висока точка е връх Яманота - 188 м.




Аруба е универсален остров - за романтиците и авантюристите, за плажните мързеливци и спортните фенове, за всеки. Той е разположен до Венецуела, а е открит за света през 1499 г. от испанския колонизатор Алонсо де Орхеда (Ойеда) - българин от Охрид, чието истинско име е Драган от Охрид и който, след редица малко недоказани приключения, попада в експедицията на Колумб за откриване Новия свят. Но испанците никога не колонизират Аруба, наричат я Безполезния остров. От 1634 г. той е колония на Холандия и добива своята автономия едва през 1968 г.

Аруба не е типичната карибска държава , девствена непокътната природа , бели плажове които се нареждат сред най-красивите в света , сапфирено синьо море с видимост в някои райони на дълбочина от сто метра.
Богати на културно и историческо наследство , повечето градове в Аруба са запазили своя автентичен средновековен вид , с тесните улички и ренесансова архитектура.
Множество маршрути ще ви отведат до места като дългия естествен мост, изсечен от буйния прибой в кораловите скали на северния бряг. Негов конструктор са морските вълни, изваяли го от скалистата част на брега. Мостът, дълъг 30 и висок 7 метра, едва ли може да се нарече природно чудо, но със сигурност е една от многото атракции на острова. Посетителите, които обичат приключенията могат да направят разходка с кон до известното естествено езеро откъм подветрената страна на острова. В същия район са и Параклисът на Алто Виста, построен от испански мисионери през 1750 г., и църквата Санта Анна в Ноорд с ръчно гравирания й дъбов олтар.






Като полъх от европейското минало е останала езиковата палитра на острова. Официалният език е холандският, но може да чуете английска, испанска реч и местния папиаменто - уникална смесица от португалски, холандски, английски, африкански и индиански думи. Въпреки неплодородната земя природата се е погрижила за поминъка на местните, като е превърнала мястото в туристически рай. Туризмът е основният поминък на островитяните, които са превърнали обслужването на своите гости в изкуство. Затова тук няма намръщен келнер или "кисела" рецепционистка.
Топлотата и сърдечността на домакините са описани дори в националния химн. Най-натоварен е туристическият сезон между средата на декември и средата на април, но това е свързано повече с времето в Северна Америка и Европа. Аруба се радва на вечно слънце, прохладен вятър, а живакът рядко се откъсва от 28 градуса.




Вашето приключение на острова може да започне от фара Калифорния. Построен през 1914 г., той открива панорамна гледка, която ще ви изпълни с нетърпеливо очакване за предстоящите мигове на разтухата. Пясъчнобялата плажна ивица предизвиква въздишка у всеки посетител и обещава дни на безметежна отмора. Но ако искате да разберете какви забавления може да предложи Аруба, не прекарвайте цялото си време на плажа.
Ако сте решили да посрещнете Новата година сред палмите на острова, ще се насладите на грандиозни фойерверки, а може би и ще участвате в традиционния ритуал за прогонване на злите духове.



На 5 декември холандският Дядо Коледа - Свети Николай, раздава лакомства и подаръци на децата. През февруари е карнавалът, на острова се завихря фиеста в бразилски стил, в която можете да видите детски парад, маскарад, музикални състезания и, разбира се, много танци. В късния юни е празникът на жътвата. В бита на местните хора по странен начин са съчетани местни обичаи с традиции от европейската култура, но това е странно само за туристическия пришълец. За местните подобен културен миш-маш е съвсем обичаен.




Първата задължителна спирка е столицата Оранджестад, където вашата любознателност ще задоволят три музея, събрали историята на Аруба. Докато се разхождате по улиците на града, ще забележите сгради в колониален стил или по-точно негова имитация. Следващата цел на пътуването е националният парк Арикок, който заема 20% от територията на острова. В него ще откриете следи от всички значими сили, въздействали върху историята на Аруба - резба върху камък на индианците аракауи, останки от холандски селски колонии в Масидури, плантации и една изоставена златна мина. В парка се намира най-високият връх на острова - 188-метровият Джаманота.





Но за да не бъде шокиращ контрастът между столицата и парка, посетете първо фермата за пеперуди. Истински цветен калейдоскоп представляват стотиците екзотични насекоми, свободно пърхащи около вас.




Островът няма да разочарова и любителите на по-урбанистичните забавления - най-популярни тук са водните спортове, пазарът в безмитните магазини и хазартът в осигурените за целта 11 казина. След изтощителното опознаване на нощния живот в Аруба можете да прекарате сутринта в мързелуване на плажа. Най-предпочитани са Ийгъл и Палм бийч. Но в случай че досадното главоболие ви кара да избягвате тълпите, бягство от навалицата предлагат плажовете в южната част на острова - Бейби и Бока Гранди.



Аруба е предпочитан и заради магазините си, които предлагат на изгодни цени вносни и местни стоки – бижута, парфюми, кристали, часовници. От 1990г. насам подводниците „Атлантис” предоставят на гостите на острова вълнуваща възможност да се потопят под вълните, за да разгледат прекрасния подводен свят на Карибите. Приключението Атлантис продължава 2 часа. Датската дървена лодка „Ми Души” е потопена през август 1997 г., за да се превърне в забавление на пасажерите на „Атлантис”. Построена през 1928 г. като траулер плава в Северно море до началото на Втората световна война, когато е използвана за товарен кораб и спасително средство за свалени пилоти на Алианса. Години по късно лодката е продадена и става една от най-популярните чартърни лодки на Аруба. С грижа за морската флора и фауна, всички следи от гориво и масло са отстранени от кораба. Днес „Ми Души” е екологично чиста „дестинация” за гмуркачи и подводничари. От нивото на високотехнологичната подводница имате възможност да наблюдавате екзотичния морски свят на Карибите през някой от тринайсетте илюминатора. Многоцветни ята риби и мистично красиви коралови полета ще ви омагьосат с прелестта си. В края на пътешествието ви, ще ви връчат вашия сертификат за подводно плаване, вие ще се присъедините към повече от четирите милиона пасажери на „Атлантис”, изпитали визуалните удоволствия на подводния свят.
Многобройни плавателни съдове, включително катамарани, „пиратски” кораби и увеселителни яхти предлагат гмуркане, плаване и разходка по залез слънце.






Няма коментари:

Публикуване на коментар