четвъртък, 18 март 2010 г.

Двадесет рая, които искам да посетя - Моореа







11. Моореа - Картина в Рамка







Моореа е висок остров във Френска Полинезия, част от Дружествените острови. Намира се на 17 км. северозападно от Таити. Името Моореа означава "жълт гущер". По-старо име на острова е Aimeho, а също така са съществували подобни разновидности като Aimeo, Eimeo. Ранните западни колонизатори и пътешественици са наричали Моореа Йорк Айлънд. Основен център на острова е селището Афареяту.


Погледнат от въздуха Моореа има форма на сърце, със своите две почти симетрични залива Кук (или Паопао) и Опоноху Бей, които се намират в северната част.
Островът се е оформил като вулкан преди 1,5 до 2,5 милиона години, в резултат на геоложки избухвания, които са се случили в земната мантия под самия океан. Земната плоча, върху която се е появил Моореа е същата, която оформя и останалите острови от групата на Дружествените.


Когато Чарлз Дарвин се вдъхновява за своята теория за образуването на кораловите атоли, той стои на връх на Таити обърнат към посока на Моореа. Дарвин казва за Моореа, че е "картина в рамка", визирайки бариерния риф, който огражда острова.


Благодарение на изключително красивата си природа и лесният достъп до Папеете, Моореа се посещава от много западни туристи, които пътуват до Френска Полинезия.



Както на Таити и Бора Бора, така и тук се предлагат атракциони като плуване с делфини, разходки с кану, хранене на акули и други. Хотелите предлагат всички удобства, които можете да си представите, а кухнята на острова не отстъпва по нищо на тази, която приготят на другите острови. Тук също можете да наемете бунгало на брега на океана или пък в самия океан. Стаите предлагат много удобства, а обслужването е на отлично ниво.










Моореа е доста предпочитано място за меден месец. Според Travel Guide Frommer's Моореа е най-красивият остров в света.








Остров Моореа разполага със собствено летище Moorea'a Temae , което осъществява връзка с международното летище в Папеете, а също така и с други острови от Дружествените острови.




На много от посетителите, които са видели Таити и Бора Бора, Моореа им е направил най-силно впечатление с невероятната си природа, която непрекъснато им напомня, че се намират в един друг свят.





Няма коментари:

Публикуване на коментар