вторник, 9 март 2010 г.

Двадесет рая, които искам да посетя - Бермуда




Специално посвещавам
тази публикация на една
приятелка
- прекрасната
очарователна Милена.




8. Бермуди - Дяволските Острови









Бермуда е британска задморска територия, намираща се в Атлантическия океан, на около 1000 км от Флорида. Територията се състои от около 138 острова, с население от около 66000 души, но се назовава в единствено число Бермуда. Само 20 от островите са населени.
Столицата е Хамилтън.
Островите са открити през 1503 година от испанеца Хуан Бермудес и първоначално са наречени "дяволски острови", заради множеството изчезнали кораби в този район. А Христофор Колумб, оказал се в тези части на океана, записал в своя корабен дневник, че хората от екипажа са видели във водата особена, излъчаща светлина пяна. Това явление се наблюдава и сега. Понякога светлината е толкова силна, че може да се види даже от космоса.
От 1684 г. са колония на Англия, а от 1968 г. имат статут на самоуправляващо се владение на Великобритания. Губернаторът на Бермуда се избира от британската кралица по предложение на британското правителство.


Бермудските острови са най-северните коралови острови в света. Включват над 150 вулканични острова, с натрупани коралови формации. Най-голям е остров Бермуда, с най-висок връх Гибс хил (72м.). Архипелагът има мек океански климат, влажността е висока и се диша трудно.
Островите са обрасли с буйна тропическа растителност и с гъсти мангрови гори. Проблем за Бермудските острови е сладката вода, затова населението събира и съхранява дъждовните води.


Бермуда има процъфтяваща икономика, заради своя топъл климат и прекрасни плажове. Тя е сред малкото островни системи в света, където има розови пясъци.
На малкото обработваеми земи се отглеждат картофи, зеленчуци, банани и цветя(лилиите са основна износна стока). Широко е застъпен и риболовът.


Бермудските острови са подходящи за почивка през цялата година, тъй като имат само два сезона. През пролетта средната температура е 18 градуса, като тогава туристите идват, за да правят СПА процедури и да играят голф. Температурите през лятото са около 30 градуса, които пък са идеални за релакс на плажа и плуване в океана.


Кораловите рифове, които са част от бермудската акватория, привличат множество любители на подводните приключения. Гмуркачите имат невероятната възможност да плуват сред повече от 400 потънали кораба, някои от които стоят на дъното още от 15 век и са под закрилата на Юнеско.


Бермудските острови са предпочитани за почивка не само заради пълноценния отдих и първокласното обслужване в луксозните хотели, но и защото предлагат неограничени възможности за всички видове водни спортове. Безспорен факт е, че накъдето и да се отправи човек, ще попадне на прекрасни плажове.



1. Horseshoe Bay Beach е един от най-красивите плажове на Бермудите. Разположен е около залив с форма на подкова, а живописните скали и пищната растителност наистина впечатляват и са истинска наслада за сетивата.





2. Jobson`s Cove се намира на малък, идиличен залив, заобиколен с причудливи скали. Изключително тихо и идилично кътче, подходящо за романтично настроените натури. Неслучайно е любимо място на световноизвестни фотографи и топ модели, тъй като предлага уединение и спокойствие и заснетите тук фотосесии са наистина уникални.







3. Tobacco Bay Beach пък е идеално място не само за “събиране” на тен, но и за подводно гмуркане сред приказно красивата морска флора и фауна.







4. Дори и в разгара на туристическия сезон плажът Warwick Long Bay остава изключително привлекателно място, тъй като дължината му е 8 км. А когато е ветровито – вълните са доста високи и привличат много любители на сърфа.




Южното крайбрежие на о. Бермуда се слави с разкошни курортни комплекси, като най-луксозните хотели са разположени именно тук. Освен това крайбрежието е известно и с изключително богатия си подводен свят, както и с потъналите кораби, които са особена атракция за любителите на силни усещания.




Няма коментари:

Публикуване на коментар