сряда, 24 март 2010 г.

Двадесет рая, които искам да посетя - Канкун, Мексико







14. Канкун, Мексико - Мексиканската Приказка











Канкун (на испански: Cancún) е крайбрежен град в мексиканския щат Кинтана.
Канкун и неговата обграждаща област на Ривиерата на маите са най-добрата дестинация на Мексико за международни пътници, привличайки повече от 3,5 милиона посетители на година. Плажът е примамката за първото посещение на туристите. Но можете да изследвате и най-голямия бариерен риф на Северното полукълбо до крайбрежието, естествените извори на Юкатан, мочурищата, солените блата и гъстата джунгла.


Плажове, плажове и още плажове. Канкун предлага всичко за всеки: луксозни апартаменти и безкраен купон (особено през февруари и март, когато университетите изпращат своите любимци да пъплят наоколо). Ацтекските богове пращат поне 250 чудни слънчеви дни в годината. Ако не сте любител на бурите, посетете някое друго място през септември или октомври.



Канкун е едно от най-известните места за почивка в света. Спокойно и тихо място с невероятни златисти плажове. Това е раят за гмуркане из приказния подводен свят на открития океан. Колкото и да се наслаждавате на невероятно Мексико ще останат толкова неоткрити тайни...


Всяка година хиляди младоженци избират Канкун, за да прекарат точно тук своя меден месец. Романтика, аквамаринени води, бели пясъци - Канкун е земя на слънцето и забавлението. Но престоят там не е само поредица от бурни нощи, когато никой не брои чашите с "Маргарита".


От разнообразието от водни спортове до археологическите забележителности, Канкун е тропически рай, който има за всеки по нещо.




Ако сте избрали Канкун за вашата екскурзия, ето какво може да видите:

Ценоти и пещери - Ценоти е дума, която може би ще чуете за пръв път тук в Мексико. Произхожда от "цонот" от езика на маите и в буквален превод означава бездна, пропаст. В действителност, ценотите представляват отвори на повърхността, които водят надолу под земята. Ако от научна гледна точка те са просто сладководни басейни под земята, образувани вследствие на ерозията на варовиковите скали, то за маите те са били извор на живота, вход към отъвдното и място за общуване с боговете. На полустров Юкатан почти няма сладководни реки. В замяна на това, регионът има мрежа от подземни канали, достъп до които са именно сенотите. За авантюристично настроените туристи една от уникалните възможности в Канкун е гмуркането и изследването на тези чудни тайнствени ценоти и на техните скрити реки.







Природни паркове - разположени в джунглата, те предлагат много възможности за посетителите - плуване, гмуркане, етстествени акваурими, среща с диви животни. Най- известни са парк "Ксарет", Аквариума "Хел-ха" и парк "Гарафон".









Руините на Маите - Светът на Маите включва повече от 3 000 археологически обекта. Непосредствено до Канкун се намира Ел Рей (Кралят) - археологическа находка от посткласическия период. Обитавана е в периода от 10 до 16 век сл. Хр. и включва площади, заобиколени от постройки и няколко платформи, свързани с дълга пътека. Името на руините идва от открит там скелет, за който се предполага, че е на последният крал на Маите.



Природни резервати - Рио Лагартос, който е място за наблюдение на фламинго, Исла Контой - остров на птиците, Сиан Ка'ан Бисфера, който обхваща повече от милиони акри от джунглата.



Възможностите за занимания също са много - риболов, гмуркане, плуване с делфини, яздене на коне, преходи в джунглата.



Канкун предоставя незабравима комбинацията от модерно настояще и легендарно минало. Мексиканската приказка преплита в себе си девствена природа, културни забележителности и райски плажове, за да бъде едно от най-красивите кътчета на земята.


1 коментар:

  1. Tova e edno raisko kat4e,bila sam tam i bih hodila vsqka godina pone po vednag.Prepora4vam go na vsi4ki,unikalno e!

    ОтговорИзтриване