понеделник, 15 март 2010 г.

Двадесет рая, които искам да посетя - Таити







9. Таити - Кралицата на Пасифика








Таити (на френски Tahiti) е най-големият остров във Френска Полинезия. Намира се в архипелага Дружествени острови в южната част на Тихия океан. Тук живеят 170 000 души (2002), което го прави най-многолюдния остров във Френска Полинезия. Столица на Таити е Папеете и тя се намира в северозападната част на острова. Старото име на Таити е Отахеите.


Таити е най-големият от всичките 115 острова и атола във Френска Полинезия Френска Полинезия с обща площ 1048 km² и дължина 45 km. Най-високата точка на Таити е връх Ороена (2 241 м.). Разделен е на две части - Таити Нуи („голямо Таити“, разположен в северозападната част) и Таити Ити („малко Таити“, в югоизточната). По-развитата от двете е Таити Нуи.


Отдалечената верига от 77 коралови рифове и атоли (атол е вид нисък, коралов остров, който се състои от коралов риф, заобикалящ централна низина), и един скалист остров лежат по средата между Австралия и Южна Америка. Кръстени са „Опасния архипелаг" от Бугенвил, благодарение на плитките остри рифовете, които обграждат кораловите острови. Магелан е бил първият западняк, който е нанесъл на карта веригата, наблюдавайки североизточния Пукапука през1521 г.; 300 години по-късно, когато атолите накрая са покорени от френския протекторат, там все още са живели шепа човекоядци.


Европейците идват тук за пръв път през 1767 г. През 1880 г. кралят на острова узаконява преминаването му във владение на Франция. И до днес Таити е френска територия, а френският е официален език заедно с местния таитянски.

Животът след това е бил до голяма степен мирен, но с изключение на усилията на Франция да тества своите ядрени оръжия на атолите Муророа и Фангатауфа. Това е приключило през 1996 г. Днес, благодарение на процъфтяващата индустрия с черните перли, много от населяваните атоли в Туамоту имат нарастващо население и летищни писти. Атолите, които са най-близо до Таити - Тикехау, Манихи, Факарава, Рангироа - са сред най-добрите места за гмуркане на планетата и се гордеят с луксозни хотели и достъпни пансиони.



Факарава е лесно достъпен - на час-два с полет от Таити. Парите от черните перли са помогнали да се павира главната улица на атола. Изисканите хотели са открили няколко плажа с много луксозни съблекални. Да си поспите на плажа е лесно да бъде направено в Туамоту, на всеки от моту - малки островчета, направени от мокър пясък на ръба на кораловия риф. След като сте зърнали рая, да поспите на тези пясъци е усещане, което е близо до утопията.



Днес не е тайна, че Таити е станал до голяма степен красива точка по пътя към по-отдалечените острови на Френска Полинезия. Това може да се потвърди, ако отидете на залива Баунти Бей в Таити. Там ще откриете твърде много хора, които вдигат твърде много шум и е прекалено замърсено. Вместо това можете да отидете до външните острови Туамоту. Ако има рай днес, там ще можете да го откриете.



Туамоту предлага различни видове забавления - каране на каяк, ловене на риба от лодки и товарни кораби, пътуване с малък самолет и голям кораб. Тези райски острови обаче са заплашени от две неща - да загубят културата си и от промяната на климата на планетата.


Слънчевият курорт предлага много на брой и разнообразни развлечения. Ако посетите Таити през юли, ще имате възможност да видите фестивала Хеива в Папете, който съчетава различни местни културни традиции със сцени за превземането на Бастилията във Франция.


На острова можете да вземете уроци по ветроходство в Arue Yacht Club или Tahiti Nautic Centre, да се научите да карате сърф в Tura’i Mata’are Surf School или пък да полетите с Aero-Club de Tahiti. Ако харесвате океана можете да се гмурнете в дълбините му. Ако пък сте ценителите на бижутата ви очаква единственият в света музей на черните перли.



Таити предлага и разнообразие от хотели, които буквално глезят гостите си. В двузвезден хотел като “Hotel Royal Tahitian” трябва да платите 150 евро за нощувка в стая за трима. Една нощ в 5-звездният “Intercontinental Tahiti Resort “(виж снимката долу) може да ви струва от 250 евро на нощ, за стая с изглед към градината на хотела, до 890 евро, ако желаете да спите във вила насред самия океан и да наблюдавате какво плува във водата под вас.





На острова има много луксозни ресторанти. Ако решите обаче, че искате да сте по-близо до местния начин на живот, посетете малките заведения под формата на каравани с изглед към океана. В тях могат да се опитат от рибните специалитети на таитяните - махи-махи и мека (филе от риба чук).


След вечеря Таити предлага забавлявения в някои от нощните клубове на острова. В Le Kikiriri и Le Grenier de Montmartre можете да потанцувате. В Le Mana Rock Cafe има караоке, а в Le Méridien Tahiti и Piano Bar ще можете да видите полинезийска шоу програма.


Таити представя една различна и уникална култура, която съчетава екзотиката на тропиците с романтиката на Пасифика. Днес островът е една от най-привлекателните туристически дестинации в света.


Малките коралови островчета и атоли във Френска Полинезия са толкова красиви, че лесно могат да бъдат наречени „рай на земята”. Островните вериги от коралови рифове и атоли предлагат чисти плажове, тюркоазени води и впечатляват с фермите си за черни перли.


Международни експерти по промяна на климата предупредиха наскоро, че глобалното затопляне може да се увеличи в световен мащаб двойно през този век, но морските биолози във Френска Полинезия смятат, че там то може да нарасне четири пъти. Възможността за катастрофата е ясна и присъства в място, където човешкото население живее малко над морското равнище. По-големият проблем e, че топлите морета носят повече буйни и чести бури, които заплашват да унищожат крехкия живот на тези места.


Под синьо небе, с прекрасните морета, които го обграждат, и без нито един човек в близките няколко километра, въпросът отново изниква: Може ли това да бъде рай? Е, може би поне се приближава до рая, но трябва да го посетите преди да се промени завинаги.

Няма коментари:

Публикуване на коментар