сряда, 17 февруари 2010 г.

Двадесет рая, които искам да посетя - Малдиви

Дойде ред за публикуване на следващото райско кътче.


2. Малдивите - "Цветето на Индия".

Малдивските острови са разположени на югозапад от Шри-Ланка, на Екватора. Примерно така сме ги изобразявали в детството си: бял пясък и яркозелени палми. Бунгалата са направо във водата, любопитни рибки се блъскат в дланите ни... Неслучайно Марко Поло е нарекъл Малдивските острови "цветето на Индия", а знаменитият пътешественик от XIV век Ибан Батута - "едно от чудесата на света".

Малдивите са най-известните острови на Екватора. Представляват стотици островчета, пръснати в атоли в тюркоазените води на Индийския океан.



Тук навсякъде ви заобикаля пищна растителност, прозрачни лагуни с искрящи бели брегове, топлите, прозрачни води на океана и коралови рифове, изобилстващи с подводен живот.


Пътешествието до Малдивите е бягство от забързаната реалност, почивка в безметежен оазис и хармония с околния свят.


Хотелите в Малдивите са самостоятелни острови, предлагащи опростена елегантност, спокойствие и незабравими гледки.
Голяма част от хотелите са "боси" - почти цялата територия е пясъчна и може да се ходи бос.



Менюто на болшинството курорти на Малдивите включва както местна азиатска кухня, така и европейска. Местната обикновено включва ориз, рибно къри, приготвено с добавяне на кокосово мляко. Пикантност на блюдата придават лаймът, чилито и дребният лук. Много популярен е местният хляб Roshi, който се яде заедно с mashuni - рибен коктейл, подправен с кокос, лук, чили и лайм. Обяда може да завършите със suji - много вкусна местна напитка. Малдивците имат и друго местно питие, приличащо на пунша - raa, което се приготвя от ферментирало мляко.

На Малдивите винаги е топло (около 28-30С) и влажно, тъй като е на Екватора. Има два сезона - Сухият е от декември до март, когато е по-сухо и безоблачно. Няма истински дъждовен сезон, а по-скоро влажен. Тогава е възможно да има превалявания, но те са кратки и веднага след това всичко изсъхва бързо.


Малдивските острови са кътче на спокойствие и умиротвореност. Тишината бива нарушавана единствено от ласкавия шум на кристалните вълни.



Няма коментари:

Публикуване на коментар