понеделник, 15 февруари 2010 г.

Двадесет рая, които искам да посетя - Сейшелски о-ви


Часът е 5:41 сутринта, а не ми се спи...
поради разбираеми причини.
Вместо това се опитвам да избягам
от тази действителност тук и сега.
Опитвам се да мисля за други неща,
за други места, за други реалности,
за други светове.

Мечтите! Едва ли има по-бърз и ефикасен начин човек да се почувства свободен и щастлив дори за няколко минути.

Винаги съм мечтала за далечни земи и морета, перленобели плажове, палми, кристалночисти води... повече ще има, но после.
Така се роди идеята за тази поредица, в която ще публикувам двадесет приказни места, които искам да посетя.



1. Сейшели - Диамантите на Бог

След като Бог сътворил земята,
останали му шепа диаманти.
Той отишъл до едно място,
на изток от Африка и си помислил:
"Тук ще създам нещо чудесно"
и разпръснал останалите му диаманти в океана.
Така били създадени Сейшелските острови.









Самото име, Сейшели, предизвиква представи за скрити съкровища и тропически рай. Точно това е мястото, което си представяте, когато мечтаете за далечен, екзотичен остров. Единствената разлика е, че действителността е дори по-прекрасна.

Открити през 1502 от португалския мореплавател Васко да Гама, Сейшелите са останали относително непокътнати през 16 и 17 век. През 1756 капитан Николас Мърфи ги обявява за френска територия. Френски земеделци и техните роби създават плантации за подправки. Островът става рай за пиратите, а историите за заровени съкровища продължават да вълнуват местните хора и до днес. През 1814 Сейшелите, заедно с остров Мавриций са предадени на Великобритания и остават британска колония да 1976. Днес те са независима република в Британската общност.

Сейшелските острови са връх на потънал древен континент - пясъкът там е коралов и ослепително бял. Той има удивителна особеност - не се нагрява и при 30-градусова жега. Нито един пейзаж на планетата не отговаря по-пълно на представата за райската градина. На островите се вижда тропическа джунгла, а около нея - безбрежен океан. Тук природата е невероятно красива, съхранена във вида на сътворението си - такава, каквато са я видели мореплавателите преди повече от 300 години. Малките вулканични и коралови острови са покрити с цветя, тропически растения,и палмови гори, като някои видове са уникални.
Тропически, топъл и влажен климат. Два сезона: сух, по-хладен (май-октомври) и влажен, с по-топло време (ноември-април).

Република Сейшели е островна държава, която се разпростира на 155 острова в Индийския океан (само 33 от островите са обитаеми). Намира се на около 1500 км източно от континента Африка, североизточно от Мадагаскар. Други близкостоящи острови до Сейшелите са: Мавриций и Реюнион на юг, Коморски острови и Мейота на югозапад и Сувадивската група на Малдивските острови на североизток. По конституция островите се делят на следните групи: Гранитни острови, Северни коралови острови, Южни коралови острови, Амиранти, Острови Фаркухар и Острови Алдабра.

Главните острови са: Mahé, La Digue и Praslin.


Остров La Digue

La Digue e eдин от най-красивите девствени острови от Сейшелския архипелаг.Той е заобиколен от живописни коралови рифове, предлагащи отлични условия за подводно гмуркане. Плажовете на острова са може би едни от най–често сниманите в света. Те са осеяни с червени гранитни блокове, представляващи истински шедьоври на изкуството.




































Остров Mahé

Остров Мае е най-големията остров и на него се намира и столицата Виктория. Повечето от населението на Сейшелите живее тук, на север и на изток по бреговете на острова. Далеч от плажовете, пейзажът се изкачва до хълмове, покрити с гъсти гори, често обвити в мъгла.

Основен туристически център е Beau Vallon . Beau Vallon има голяма плажна ивица и са налице добри условия за ветроходство, водни ски, уиндсърфинг, parascending и др. Други места за посещение включват: Baie Lazare с дългогодишната си шир на плажа, и артистите, студия в Anse а la Mouche и Anse Aux Poules Bleues на юг.





































Остров Praslin
Praslin е вторият по големина остров на Сейшелите, не е твърде голям, не е твърде малък. Има две населени места, в които хората са приятелски настроени. Пътищата довеждат до всяка част на острова в рамките на един час.




























1 коментар: