събота, 29 януари 2011 г.

Четиридесет рая, които искам да посетя - Тринидад и Тобаго







23. Тринидад и Тобаго - Страната на Колибрите







Тринидад и Тобаго е държава от Карибския басейн, близо до бреговете на Южна Америка. Тя е част от островната група Малки Антили. Столица е град Порт ъф Спейн.


Тринидад и Тобаго са били обитавани от местното американско население – индианци. Тринидад е бил първо населен в пред-аграрния архаичен период преди 7 000 години. В периода преди европейската колонизация Тринидад е бил окупиран от произхождащо от Араваки племе. Индианското име на Тринидад било Каири/Kairi/ или Айри / Iere/ което в превод означава “Страната на колибрите”. Христофор Колумб е първият европеец посетил островите през 1498 г. Той нарича острова “Светата троица”. Тридесет и четири години по-късно стават испанска колония, като от 1717 г. са подчинени на вицекралство Нова Гранада. През 1797 г. Тринидад е завладян от Великобритания, а през 1802 г. - официално става британска колония. От 1814 г. - Тобаго става британска колония. Административно обединение на двата острова се извършва през 1889 г. и едва през 1950 г. на Тринидад и Тобаго е предоставено вътрешно самоуправление. От 1958 г. са включени в Западноиндийската федерация. На 31 август 1962 г. са провъзгласени за независима държава в рамките на Общността. 1976 - Тринидад и Тобаго става република, страната е член на ООН от 1962 г. Името на острова Тобаго се предполага, че произхожда от английската дума “tobacco” /тютюн/.



Релефът на острова е смесица от планини и равнини. Най-високата точка в страната се намира в северната ѝ област - 940 м. надморска височина. Климатът е тропичен с два годишни сезона. Сухият сезон е през първите 6 месеца, а дъждовният (известен още като ураганен) през втората половина на годината.
Главни пристанища: Порт ъф Спейн, Скарбъроу, Тембладора, Пойнт а Пиер, Пойнт Лисас.





По-голяма част от населението живее в главните градове на страната. Трите най-големи града в Тринидад са: Порт ъф Спейн, Сан Фернандо и Чагуанас. Най-големият на Тобаго е Скарборуг. Населението на страната е изключително многообразно, като основни групи са потомците на индийски преселници и негрите. В страната има многобройна китайска и арабска (от Сирия и Ливан) общности. Значителен е броят на мигрантите от други карибски острови, както и от Латинска Америка, по-специално Венецуела.



Двата острова в Карибско море - Тринидад и Тобаго - предлагат разнообразни гледки, дейности и развлечения за туристите. Посетителите могат да се насладят на почивка на великолепните плажове, посещение на многобройните резервати с вечнозелени гори, както и на многобройните активни дейности - уиндсърфинг, водни ски, гмуркане, голф, тенис и още много други.


Тринидад не е просто остров в Карибско морe със своите прекрасни плажове с бели пясъци и питиета под някой чадър. Там има петролни пари и високи сгради. В Тринидад има сериозен крикет, когато няма сериозен футбол, и там винаги има планиран Карнавал, празненството дълго един месец преди постите.
Хората посещават Порт ъф Спейн (Пристанището на Испания), столицата на Тринидад и Тобаго, за Карнавала, или просто пътят им минава от там за традиционните ваканции в Тобаго, другият основен остров на страната. Тобаго се намира на кратко разстояние от Тринидад и е нагъсто населен с курорти.



Останете известно време на Порт ъф Спейн, изследвайки претъпканите улици, където писателят В. С. Найпол - разточителният потомък на страната, открива своята литература, а впослeдствие и Нобелова награда през 2001 г. След вашата разходка истината ще изплува: това е един от големите хранителни градове в Карибско море, най-големият Lesser Antilles, и източникът на най-добрия ром на света.
Започнете със закуската в специална достъпна лавка на Port Authority Cantee, кафетерията на пристанищен докер, поставена на ръба на пристанището. Тя е създадена от близо дузина мънички кухни с електрически горещи плочи и пропанови огнища. Има дълги маси за пикник, боядисани в свежи цветове.



Хора в кафенето говорят за безгрижната природа на Карибите, но Тринидад е работещ център, един от най-процъфтяващите острови в района. Там ще намерите различни занимания, защото има изобилие от свободно време.
Чармейн Купидо е един от собствениците на павилион за хранене. Сандвичите от риба са нейният най-прочут деликатес, познат тук. Най-добре е да консумирате този деликатес с една от сладките напитки, които се продават наблизо: водниста смесица от сок от кора на дърво, канела и захар или морски мъх и мляко. При Чармейн Купидо можете да намерите най-добрите рибни сандвичи в света. Това е и един вид национална гордост в Тринидад.




Едно от най-хубавите места на острова се намира на 45 минути път на север от Порт ъф Спейн - Maracas Bay. Това е един от най -известните плажове на острова, заради своята близост до столицата и заради неговата шокираща красота: Там ще откриете мек, червеникав пясък под извисяващи се планини и слоеве мъгла. Представете си крайбрежието на Орегон с палми с големината на секвои и вода, толкова топла, колкото я правите, за да изкъпете бебе. Всички хора от града отиват на плажа Maracas Bay през почивните дни.


Северният крайбрежен път ще ви заведе обратно до града, назад и надолу по планината, която се издига над Порт ъф Спейн и все едно сграбчва облаците. Това е тесен път, който минава през гората, даваща път на великолепни изгледи към океана. Странни магични птици с жълти окраски кацат по телефонните линии. Трудно е за някои от европейците и американците, които са свикнали да шофират от дясната страна на пътя. Всяко преминаващо превозно средство е екстремно преживяване.




Източници:
wikipedia.bg
news.bpost.bg

1 коментар: