неделя, 23 май 2010 г.

Двадесет рая, които искам да посетя - Британски Вирджински острови



18. Британски Вирджински острови - "Света Урсула и единайсетте хиляди девици"








Британските Вирджински острови (на англ. British Virgin Islands) са задморска територия на Великобритания. Те са част от Карибските острови и са разположени в Карибско море на изток от Пуерто Рико. Британските Вирджински острови са с население от 22 016 жители (2005 г.) и имат обща площ от 153 км².


Британските Вирджински острови включват около 60 карибски острова, вариращи по големина - от най-големият остров Тортола, който е 20 километра дълъг и 5 километра широк до миниатюрни ненаселени островчета. Островите са част от архипелага на Вирджинските острови и са разположени на няколко мили източно от Американските Вирджински острови.




На север, Британските Вирджински острови граничат с Атлантическия океан, а на юг с Карибско море. По-голямата част от островите са вулканични по прозиход и имат хълмист и неравен терен. Четирите главни острова са Тортола, Вирджин Горда, Анегада и Джост ван Дике.


Ако сте влюбени в морето и плажовете, идеалната дестинация за вас са Британските Вирджински острови. Над 50 идилични острова от архипелага примамват с кораловите си рифове, сините си води, подводни пещери, тунели и останките от известни корабокрушения. Колоритна океанска фауна включва морски костенурки, скатовете манта, октоподи, морски звезди, китове акули.



Британски Вирджински острови са божествени късчета земя, скрити в сърцето на Карибите. Изпълнени с невероятна екзотика, островите са една от най-изкушаващите дестинации за вълшебна почивка.




Искрящи бели пясъци, ярка тюркоазна вода, богата местна история и култура – очаква ви топлата прегръдка на островите и едни от най-незабравимите емоции. През деня освен на релакс на плажа, можете да се насладите на конна езда сред екзотичната природа или да опитате от някой от многобройните водни спортове - подводно гмуркане, плуване с делфини, спортен риболов и др. Можете да прекарате чудесни вечери в уютните ресторантчета, очароващи с вкусна местна кухня и богата програма с музика на живо.




В миналото много велики сили са спорели за контрола над територията на Британски Вирджински острови. Според предания, Христофор Колумб е отркил островите по време на второто си пътешествие, през 1494 г. и им е дал името Света Урсула и единайсетте хиляди девици, което накратко било произнасяно Девиците. Откритите през 16 век находища на медна руда предизвикали голям интерес към островите и за тях започнали да си съперчниат англичани, французи, испанци, холандци и датчани. През 1648 г. най-големия остров – Тортола бил заселен от холандците, но близо 25 години англичаните завладяли острова и негови съседи. През 1917 г. САЩ откупили от Дания островите Сейнт Томас, Сейнт Джон, Сейнт Крокс и по този начин се обособили разположените в съседсво - Американски Вирджински острови и Британски Вирджински острови.




Днес Британски Вирджински острови са под владението на Великобритания. Освен, че са една от най-атрактивните туристически дестинации в света, островите са изключително привлекателен финансов център за офшорни инвестиции. Регионът е привлекателен с политическата си и икономическа стабилност, добре развитата банкова система и развитата система от международни комуникации.


Плажовете – сякаш са излезли от снимка – безупречни. Спокойствието и тишината са ги превзели. А какво по-хубаво от това да вземеш в ръка любимата си книга, един удобен шезлонг, разбира се много слънцезащитен крем и да се насладиш. А времето там сякаш е спряло.



От китните ресторантчета се носи гласът на вечния, идола - Боб Марли. За авантюристите има само едно приключение, на което не биха устоили – гмуркането. Тюркоазено сините, чисти води само те подканят да грабнеш шнорхела и плавниците и да се потопиш в карибския подводен и цветен свят.





Изумруденосиня вода, фин, бял галещ нозете пясък, богат подводен свят, великолепно съчетание между гъсти гори, спускащи се стремглаво към бреговете на островите, любезни и гостоприемни жители. Уютните хотели са накацали по хълмовете, от които се открива най-прекрасната гледка, която човешкото око може да си представи.




Няма коментари:

Публикуване на коментар