събота, 17 април 2010 г.

Двадесет рая, които искам да посетя - Мартиника

Следва остров, който на пръв поглед
не привлича с кой знае какво.
Всъщност Мартиника е остров с много
богато растително разнообразие, с богата
история, която започва с откриването
му от Христофор Колумб,
с интересна смесица от култури, с много
луксозни хотели, ресторанти и кафета,
бели и сиви плажове. За да го харесате,
трябва да го опознаете, а още по-добре ще е,
ако можете да го видите.




16. Мартиника - Островът на Цветята












Мартиника е остров в източната част на Карибско море, един от най-големите острови в архипелага Малки Антили.
Мартиника е един от първите острови, завладени от испанците, а по-късно от французите.
Административно се явява задморска територия на Франция.
Климатът на остров Мартиника е тропически. Дъждовният сезон продължава от юли до ноември.
Столица на острова е Форт-дьо-Франс. Площ 1 128 km². Населението на острова според последните данни е 354 427 души (2006).




Пресни екзотични плодове като банани, маракуя и ананаси, подканваща към танци креолска музика и горещо слънце дори и през студените и дъждовни дни в Европа, това са Карибските острови, описани накратко. Наред с типичните продукти като ром и кафява захар, какао и ванилия Мартиника се отличава с невероятно разнообразна природа от плажове с кокосови палми, полета със захарна тръстика и бананови плантации на юг до планини с тропическа растителност на север.




Не е нужно да питате местните жители защо Мартиника е наричан още Мадинина, което означава Остров на цветята. След много кратко време ще се убедите сами, че типичните за острова цветя (обикновено високи около и над 1 м) са навсякъде: в градините, покрай пътя, във вазите върху масите.




Въпреки че Антилите принадлежат на Франция, архипелагът е открит от Испания.По време на второто си пътешествие в Америка Христофор Колумб се натъква на два малки острова - Мари-Галант и Ла Дезирад.По време на последното си пътешествие през 1502 г. той открива още един остров - Мартиника. Христофор Колумб видял острова още през 1493 г., но не стъпил на него до четвъртото си пътешествие през 1502 г. Дори тогава испанците не колонизирали острова, а първите европейски жители били французи, които основали селище през 1635 г. Скоро Мартиника се превърнала в богата и доходоносна колония. На острова били докарани роби от западна Африка, за да работят на плантациите със захарна тръстика, какао и кафе. Холандци и англичани многократно се опитвали да завладеят острова. Англичаните го окупирали на няколко пъти - по време на Седемгодишната война, по време на Френската революция и по време на Наполеоновите войни. Когато робството било забранено през 1814 г., хора от Индия и Китай били взети да работят в плантациите.


Островът е покрит с богата, вечно окъпана от дъждове зеленина и свежи екзотични цветя, с които местните украсяват всичко – църкви, ресторанти, въобще навсякъде...



Едно от най-важните неща за Мартиника е ромът.
Както за стопанството, така и въобще за живота там.
Хората се занимават най-вече със селско стопанство и туризъм, а в плантациите се отглежда много захарна тръстика, от която се прави... ром. С ром също готвят.
Мартиника е един от най-сериозните износители на банани за някои региони на света. Освен това, там готвят с банани, така както ние готвим с картофи. Получава се някаква бананова паста, като картофеното пюре, с която се гарнира всичко – риба, месо, правят се сладкиши. Бананите за готвене са различен сорт от бананите за ядене.




Днес Мартиника има един от най-високите стандарти на живот в целия карибски регион. Мартиника е дом за аристократи и сноби - с модни бутици, шумни градове, лъскави квартали, скъпи хотели и ресторанти.




Мартиника привлича с шикозните си курорти. Плажовете на столицата Форт де Франс са покрити с бели пясъци, а в северната част на острова - със сиви. На острова има много интересни места за посещения, като ботанически градини, старинни църкви, музеи и др.
Островът е популярен като място за гмуркане и наблюдаване на подводния животински и растителен свят.








На Мартиника трудно ще намерите по-евтино място, където да отседнете. Мартиника е известна с нощния си живот и там има безброй барове и клубове, където да танцувате и да опитате различни напитки. На Мартиника има достатъчно бутици и магазини, където да пазарувате, стига да разполагате с достатъчно финансови средства.



Няма коментари:

Публикуване на коментар