четвъртък, 10 юни 2010 г.

Двадесет рая, които искам да посетя - Доминикана





20. Доминиканска Република - Карибската Фиеста









Доминиканската република или Доминикана (испански: República Dominicana, МФА [re'puβlika domini'kana]) е страна, която заема две-трети от остров Еспаньола и граничеща с Хаити. Именно от тук е започнало завладяването на Американския континент.
От 1930 до 1961 година Доминиканската република е управлявана от диктатора Рафаел Леонидас Трухильо Молина.


Доминикана е разположена в източната част на остров Еспаньола - вторият по големина остров от архипелага на Големите Антилски острови. Площта на страната е 48 730 км², което я прави втора по големина измежду всички Антилски държави, след Куба. Столицата на страната е град Санто Доминго, разположен на южният бряг на страната.



Брегът на Доминиканската република е първият, на който стъпва Христофор Колумб през далечната 1492г., на път за завладяване на Новия свят. Доминика е съседна на Хаити и заедно образуват острова Еспаньола.



Гъсти тропически гори, приказни водопади, величествени планини се редуват със стотици
километри бели пясъчни плажове, тюркоазени лагуни, коралови рифове. Самият Колумб е бил впечатлен от красотата на острова.



Столицата на Доминиканската република Санто Доминго е най-старият и най-голям град на Антилските острови, с многобройни исторически паметници, още от времето на испанските конкистадори, където все още витае атмосферата на колониалната епоха. Историческата част на града е обект на ЮНЕСКО! Катедралата Санта Мария е най-старата църква в Америка, тук се намира и най-старият университет, който е основан пред 1538 година.




Местните хора са много доброжелатени. До ден-днешен са успели да съхранят древната си и самобитна култура. Най-добре ще я усетите в завладяващите ритми на салсата и меренгето, които раждат тръпката на страстта в горещите нощи след магията на карибския залез.



Пунта Кана, Баваро, Макао, Пуерто Плата, Бока Чика са сред най-хубавите плажове на страната. Можете да прекарате незабравимо времето си в приятна почивка в някой от 5 и 4-звездните хотели. Хотелите са разположени на самото крайбрежие и предлагат много и различни забавления. Истинска наслада ще ви донесат ромът, местната кухня, невероятните свежи фрешове и екзотични цветни коктейли.





От всички курорти в Доминиканската република за най-уреден се смята Пунта Кана – с прекрасните си хотели, широки пясъчни плажове, всички условия за уиндсърфинг и ветроходство. Любопитен е факта, че курортът е защитен със закон от всякакво строителство, което би могло да навреди дори и минимално на природната му красота. Името на курорта, Пунта Кана, идва от името на вида палми, които са най-разпространени по тези места. Клоните им закриват покривите на много сгради, включително и тези на международното летище Пунта Кана. На-известният и луксозен курорт на Пунта Кана е Плая Баваро, който е разположен на 25 км от международното летище Пунта Кана. Перленобелите плажове Баваро с техните гори от кокосови палми с право се смятат за най-хубавите в Доминиканската република и за едни от най-хубавите в света.




Повечето хотели имат собствени плажове и малки паркове. Хотелите работят най-вече на системата all inclusive, в която влиза огромен брой услуги, и се състоят от отделни дву- или триетажни постройки, разположени под палмите. За семейства с деца се препоръчва хотел Fiesta Beach Resort & Spa с четири звезди, в Пунта Кана. Тук има миниклуб, детски басейн, детска площадка и мини-дискотека. Едно от безспорните предимства на хотела е отличната му инфраструктура – спа-център, големи зелени площи, много спортни съоръжения. За младежите най-удобно ще бъде в петзвездния хотел Barcelo Bavaro Palace в Пунта Кана. Тук всички условия на луксозния плажен курорт се съчетават с атмосферата на вечен купон.



Освен плажните удоволствия с многобройни варианти на водни спортове - на първо място сърфинг, оставете си свободно време и да научите повече за Доминикана. Можете да посетите столицата Санто Доминго или райския остров Саона, обявен за национален резерват; да гостувате на делфини в естествената им среда и да поплувате с тях; да проникнете в пещара, която ще ви пренесе в каменната ера с достатъчна доза адреналин; да яхате бъги по белоснежния плаж на Макао; да летите с малък самолет до полуостров Самана, където се чифтосват гърбатите китове; да препускате с джипове до плантации със захарна тръстика, кафе и какао, радвайки се на гостоприемството на местните хора. А в Алтос де Чавон ще откриете един малък карибски Несебър. Съзерцавайки корабчетата по едноименната река, можете да си спомните кадри от знаменития филм на Копола "Апокалипсис сега".


Официалният език в Доминикана е испанският, но на границата с Хаити все още се е запазил креолският френски. Основната религия в страната е католицизмът.


Климатът е влажен, субтропичен. Зимният сезон е в периода от октомври до април, със средна температура 26-27С. Най-високите температури са в периода от май до октомври - 30-35С. Дъждовете най-често са проливни и кратки, споменът за които бързо се изпарява от горещото слънце, което изгрява след това.



Красивият остров е екзотичен край, с латино-американски ритми и култура, запазил своя самобитен характер и неповторима архитектура. Гъсти тропически гори и величествени планини, стотици километри пясъчна ивица и плажове, коралови рифове, прозрачни лагуни и реки, възхитителни водопади - всичко това е Доминиканската Република. Със своята древна история, приветливи хора и чудесна природа, карибският остров примамва целогодишно туристите.




Цивилизацията на острова е в хармония с кристалното море, зелените палми и финия бял пясък.
Според легендите по тези места се е подвизавал карибският пират Роберто
Кофреси. Какво ли би казал той за днешното им превъплъщение в луксозен курорт?


Курортът Пунта Кана е едно от местата, където от гледката на девствените плажове ви спира дъха! Над седемдесет километра снежнобели пясъчни плажове с раскошни хотели се нижат по източния бряг на остров Хаити, където се намира тази държава. Пунта Кана се грижи за своята екология. Точно затова курортът е защитен със закон от каквото и да било строителство, което може да навреди по какъвто и да било начин на природната му красота. Насладете се на ласкавите вълни на океана и на спокойствието в сянката на полюшващите се палми... Прекрасните плажовена Пунта Кана са просто идеални за любителите на водните спортове. Минералните извори на острова ще ви дарят своята свежест и прохлада. Курортът се слави с луксозните си хотели, които предлагат най-различни услуги. Някои хотели в Пунта Кана са предназначени за хора, които предпочитат активната почивка, а други – за онези, които търсят уединение и спокойствие. Това е идеалното място за меден месец и семейна почивка.