понеделник, 31 май 2010 г.

Двадесет рая, които искам да посетя - Антигуа и Барбуда






19. Антигуа и Барбуда - Карибските Перли









Антигуа и Барбуда (на английски : Antigua and Barbuda ; испански : Antigua y Barbuda) е островна държава, разположена в източната част на Карибско море, на границата с Атлантическия океан. Тя е част от Подветрените острови (Leeward Islands), които са в състава на островната група Малки Антили. Съседи на Антигуа и Барбуда са Гваделупа на юг , Монсерат на югозапад , Сейнт Китс и Невис на запад, Сен Бартелми (Saint Barthélemy) , Сен Мартен (Saint-Martin) и Ангуила (Anguilla) на северозапад. Столицата е град Сейнт Джонс.


Първите жители на Антигуа и Барбуда са индиански племена. По-късно островите са заселени от племената араваки и кариби. Христофор Колумб за първи път слиза на остров Антигуа по време на второто си пътешествие през 1493, когато му дава това име. Първите селища, основани от испанците и французите, но по-късно островите преминават под британско владичество. Англия основава колония на остров Антигуа през 1667, когато заселва роби от ирландски произход. Робството на островите е отменено през 1834. Островите получават независимост в рамките на Британската общност през 1981.



Територията на страната се състои от множество острови, сред които о. Антигуа е най-големият и най-населеният. Разположеният малко на север от него о. Барбуда е другият главен остров. Климатът на островите е топъл, тропически с относително постоянна температура през цялата година. Към територията на Антигуа и Барбуда спада и малкият ненаселен остров Редонда.
Островите са предимно равнинни, като най-високият връх е Боги (Boggy Peak) на височина 402 метра. Столицата на тази малка островна държава се казва Сейнт Джон, който е и най-големият град на остров Антигуа. Кодрингтон (Codrington)е главният град на по-малкия остров Барбуда.



Туризмът е доминиращият отрасъл в икономиката на Антигуа и Барбуда. Около 30% от земята в Антигуа е засята. През последните 30 години земеделският дял във БВП е спаднал от 40% на 12%.



По-голямата част от жетелите на Антигуа и Барбуда са преки потомци на робите, които са използвани за тежката работа по плантациите със захарна тръстика. Останалите жители са потомци на европейци, предимно ирландци, англичани и португалци. Официалният език в страната е английски, но сред местното население е широко разпространено наречието патуа, креолски диалект.
Почти всички жители са християни, като англиканите са най-многобройни (около 44%).



АНТИГУА


Остров Антигуа (най-големият в държавата Антигуа и Барбуда на Карибско море) е известен със своите 365 плажа – по един за всеки ден от годината. Островът предлага редица забавления, освен стоенето на плажа. Антигуа ма чудесни рифове и останки от разбити кораби, които да се изследват чрез гмуркане.


Остров Антигуа е най-големият и най-населеният остров в държавата Антигуа и Барбуда, която се намира в Карибско море. Столицата на тази малка островна държава се казва Сейнт Джон, който е и най-големият град на остров Антигуа. Кодринктон (Codrington)е главният град на по-малкия остров Барбуда.


Заради тежката зима досега хората могат да копнеят за бързо бягство на топло време - като ден на плаж на карибската нация Антигуа. Като се има предвид, че островът се гордее с 365 плажа, има различна обляна от слънце ивица от пясък за всеки ден на годината.


Девизът на Антигуа вероятно е "Плажът е само началото", но няма никаква причина да оставите мястото си близо до брега на плажа, освен ако не искате да се присъедините към една от островните дейности с високо напрежение.
Ще кажете, че това е все едно да гледате залеза. Най-интересната част на скорошно пътуване до Антигуа беше приветливостта и коктейлите, споделени с посетителите от всички краища на света в горната част на бар и ресторант Shirley Heights Lookout. Там драматични залези допълват регето, soca и музиката на steel band (оркестър от ударни инструменти, направени от газени варели), които имат изпълнения в четвъртък и в неделя.


Построени в късните 1700-те години, за да защитят острова, укрепленията с наблюдателни постове, оръжия и военните сгради сега предлагат смайващи гледки на английски и Falmouth пристанища. Гледайки на юг, вие можете също така да видите островите Гуадалупе и Монсерат, с техните все още активни вулкани.


Можете да вземете много добро пилешко или свинско печено месо на грил и студен Wadadli, местно варена антигуанска светла напитка (наречена на оригиналната американо-индианска дума за острова). За да угасите пламъците на пикантната островна храна, изберете ръчно направена антигуанска освежителна напитка, която е направена от сироп и сода.


Почитателите на историята и моряците ще се насладят на разходка през корабостроителницата Нелсън. Възстановената конструкция, изградена като военноморски двор на негово величество Антигуа през ХVІІІ и ХІХ век, функционира като поддържан дом за британските кралски военни кораби от военноморска флота. Днес, яхтите са преместили морски съдове и красиво възстановените сгради са дом на съвременни съоръжения за корабостроене и поправка, морски магазини за подаръци, хотел и зает яхт-клуб.
Ентусиасти с акваланг, които търсят подводно приключение, трябва да потърсят собственика Тони Финчам, който има повече от 40 години опит и отлично познание в местни сайтове за гмуркане.


Можете да направите едно гмурване пред Колоните на Херкулес, наречени заради неговите образувания от уникален камък. Антигуа също така предлага гмуркане до местата на повече от 200 катастрофи.


Назад дo земята, погледнете Моста на дявола, естествен варовиков мост, оформен от векове от мощни вълни, които се разбиват във варовиковите скали и ерозират камъка. Смелите хора, които преминават моста, трябва да държат предпазливо очите си отворени за естествения отвор, от който периодично изригва вертикална струя от морска вода във въздуха.
Ако обаче предпочитате да прекарате времето си, наслаждавайки се на пясъка и морето, също бъдете внимателни за дейности, които покачват адреналина на острова. Вие ще откриете нови дейности на всеки половин час след като откриете нов антигуански плаж.


Антигуанската икономика разчита много на туризма, благодарение на който островът е станал едно луксозно карибско бягство. Много хотели и курорти се намират около брега, а единственото летище на острова обслужва няколко основни авиолинии.
Основният спорт в Антигуа е крикетът. Островът дори беше домакин на Световната купа по крикет през 2007 г. Освен него обаче сред младите стават популярни футболът и баскетболът.






БАРБУДА





Барбуда е част от островна държава, в която влизат Антигуа и Родонда. Географското им разположение е в североизточната част на Карибския басейн. Островът се намира в централната част от Подветрените острови (Leeward Islands), на около 17 градуса северно от екватора. Площа на Барбуда е с размери 24 км дължина и 13 км. ширина.


От едната си страна Барбуда се къпе във водите на Атлантическия океан, но бреговете тук са необитаеми и запустели, покрити с мидени черупки и изхвърлени части от дървета. От другата страна Карибско море носи усещането за живот.


За първи път французи и англичани се опитват да заселят острова, но безуспешно. Едва през 17 в. тук започват да се отглеждат плантации със захарна тръстика от английски колонии. За родител на плантациите и успешния бизнес с тръстика се счита Кристофър Кодрингтън. Влиянието на неговата фамилия може да се срещне и днес из наименуванията на улиците на града.


На най-високата точка на острова, която е 38 м над морското равнище се намират останките на Кодрингтънс Хайленд Хаус. На южния брях пък е построена 17-метровата кула Мартело, която в миналото е служела за отбрана и за наблюдение на околните водни пространства.


Северозападната лагуна на Барбуда е превърната в резерват, който се отличава с популацията си на фрегатни птици. От животинските представители тук се срещат диви котки, глигани, сърни, сухоземни костенурки. Има и много интересни пещери, а по стените на една от тях са се запазили скални рисунки.




неделя, 23 май 2010 г.

Двадесет рая, които искам да посетя - Британски Вирджински острови



18. Британски Вирджински острови - "Света Урсула и единайсетте хиляди девици"








Британските Вирджински острови (на англ. British Virgin Islands) са задморска територия на Великобритания. Те са част от Карибските острови и са разположени в Карибско море на изток от Пуерто Рико. Британските Вирджински острови са с население от 22 016 жители (2005 г.) и имат обща площ от 153 км².


Британските Вирджински острови включват около 60 карибски острова, вариращи по големина - от най-големият остров Тортола, който е 20 километра дълъг и 5 километра широк до миниатюрни ненаселени островчета. Островите са част от архипелага на Вирджинските острови и са разположени на няколко мили източно от Американските Вирджински острови.




На север, Британските Вирджински острови граничат с Атлантическия океан, а на юг с Карибско море. По-голямата част от островите са вулканични по прозиход и имат хълмист и неравен терен. Четирите главни острова са Тортола, Вирджин Горда, Анегада и Джост ван Дике.


Ако сте влюбени в морето и плажовете, идеалната дестинация за вас са Британските Вирджински острови. Над 50 идилични острова от архипелага примамват с кораловите си рифове, сините си води, подводни пещери, тунели и останките от известни корабокрушения. Колоритна океанска фауна включва морски костенурки, скатовете манта, октоподи, морски звезди, китове акули.



Британски Вирджински острови са божествени късчета земя, скрити в сърцето на Карибите. Изпълнени с невероятна екзотика, островите са една от най-изкушаващите дестинации за вълшебна почивка.




Искрящи бели пясъци, ярка тюркоазна вода, богата местна история и култура – очаква ви топлата прегръдка на островите и едни от най-незабравимите емоции. През деня освен на релакс на плажа, можете да се насладите на конна езда сред екзотичната природа или да опитате от някой от многобройните водни спортове - подводно гмуркане, плуване с делфини, спортен риболов и др. Можете да прекарате чудесни вечери в уютните ресторантчета, очароващи с вкусна местна кухня и богата програма с музика на живо.




В миналото много велики сили са спорели за контрола над територията на Британски Вирджински острови. Според предания, Христофор Колумб е отркил островите по време на второто си пътешествие, през 1494 г. и им е дал името Света Урсула и единайсетте хиляди девици, което накратко било произнасяно Девиците. Откритите през 16 век находища на медна руда предизвикали голям интерес към островите и за тях започнали да си съперчниат англичани, французи, испанци, холандци и датчани. През 1648 г. най-големия остров – Тортола бил заселен от холандците, но близо 25 години англичаните завладяли острова и негови съседи. През 1917 г. САЩ откупили от Дания островите Сейнт Томас, Сейнт Джон, Сейнт Крокс и по този начин се обособили разположените в съседсво - Американски Вирджински острови и Британски Вирджински острови.




Днес Британски Вирджински острови са под владението на Великобритания. Освен, че са една от най-атрактивните туристически дестинации в света, островите са изключително привлекателен финансов център за офшорни инвестиции. Регионът е привлекателен с политическата си и икономическа стабилност, добре развитата банкова система и развитата система от международни комуникации.


Плажовете – сякаш са излезли от снимка – безупречни. Спокойствието и тишината са ги превзели. А какво по-хубаво от това да вземеш в ръка любимата си книга, един удобен шезлонг, разбира се много слънцезащитен крем и да се насладиш. А времето там сякаш е спряло.



От китните ресторантчета се носи гласът на вечния, идола - Боб Марли. За авантюристите има само едно приключение, на което не биха устоили – гмуркането. Тюркоазено сините, чисти води само те подканят да грабнеш шнорхела и плавниците и да се потопиш в карибския подводен и цветен свят.





Изумруденосиня вода, фин, бял галещ нозете пясък, богат подводен свят, великолепно съчетание между гъсти гори, спускащи се стремглаво към бреговете на островите, любезни и гостоприемни жители. Уютните хотели са накацали по хълмовете, от които се открива най-прекрасната гледка, която човешкото око може да си представи.